Uyku insan yaşamı için çok önemlidir. Askerken gündüz alınan eğitimler sonucu vücut yorulur, dinlenmek ister. Gece 11 yat saati geldiğinde mutlaka yatağınızda olun. Kesinlikle erken yatıp erken kalkın. Vücut direncinizin düşmesine fırsat vermeyin. Uykunuzu iyi alırsanız acemi birliğinde rahat edersiniz.
Erken yatarsanız erken kalkarsınız. Zinde ve canlı olursunuz. Sabah tıraşınızı kolay olursunuz. Kahvaltı saati, ictima saati yaklaştıkça lavabolarda trafik artar. Bu yüzden örneğin gece 11'de uyuyup sabah 4'te kalkıp bomboş tualette rahatça tıraş olabilirken sabah 6'da kalkıp 2-3 kişi sıra bekleyebilirsiniz. Ek olarak gerektiği kadar uyursanız vücudunuzun direnci artar. Özellikle acemi birliğinde hasta olmamak için veya olabildiğince hastalığı tehir etmek için iyi uyumalı, iyi beslenmeli, iyi giyinmelisiniz.
Gece 2-4 nöbetiniz var, 11-2 arası 3 saat uyumak üzere ranzanıza çıktınız. Mutlaka arkadaşınıza, devrenize, can dostunuza gidin, sizi uyandırmasını isteyin. Kat nöbetçisi iseniz 0-2 nöbeti tutan nöbetçiden nöbeti bitince sizi uyandırmasını rica edebilirsiniz. Nöbet bitince kıyafetinizi değiştirip istirahate devam edin. Sabah kahvaltıya geç kalmamak için yine body nize sizi kaldırmasını söyleminizde fayda var. Bu bölünmüş uyku sizi gün içinde çok zorlamaz ancak peş peşe her gün uyku sorunu yaşarsanız sağlık sorunu yaşayabilirsiniz.
Gece nöbetleri uyku düzenini değiştirebilir. Özellikle yedek subayların 24 saat süren nöbetleri uykusuzluğa dayanma gücünün sınırlarını zorlar. Toparlanmak için istirahat etmek en iyi yöntemdir. Erler için peş peşe yazılan gece nöbetleri dinlenmeye az imkan sağlar. Gündüz olabildiğince boş zamanlarda dinlenmeye çalışın. İyi beslenin. 1 saat molanız varsa yarım saatinde yemeğinizi yiyin ve bir kenara çekilip gözlerinizi dinlendirin. Uyumaya fırsat bulamadıysanız bile gözlerinizi kapatmanız bir nebze olsun rahatlamanızı sağlar. Mescid, cami gibi yerlere yakınsanız buraların sessizliğini kullanarak gözlerinizi dinlendirebilirsiniz. Uyuma ihtimaline karşı arkadaşınıza sizi uyarmasını isteyebilir, telefonunuzun alarmını kurabilirsiniz. Gece nöbet tuttuysanız gündüz sağa sola çok koşturmayın. Az hareket edip soğuktan/sıcaktan kendinizi muhafaza edin. Vücut yorgunken yemek yemeyip bir de iklim şartlarından kötü etkilenirseniz kolaylıkla hasta olabilirsiniz.
Ranza 2 katlı, demirden yapılan bir yataktır. Koğuşlarda ranzalar bulunur. Az asker varsa 2. katları boş kalır ancak çok asker varsa 2. katlar da doludur. Size 2. kat çıktıysa korkuluk demirlerinin bulunduğuna emin olun. Sağlam olduğuna emin olun. Bir sıkıntı varsa nöbetçi amire söyleyin ve kısa sürede ya değiştirin ya da başka bir ranzaya geçmek için izin isteyin. Komutanla iletişime gerek kalmadan etraftaki ranzaların altlarına bakıp ekstra korkuluk olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Varsa ordakileri kullanabilirsiniz. Gece yatarken yataktan düşmekten mutlaka korunun. Ranzaya çıkma meselesi de önemli. Bir asteğmen vardı, ranzaya çıkarken dizini incitmiş ve topallıyordu. Kalıcı bir iz kalmaması için 2. kattaki yatağınıza çıkarken çok dikkat edin. Ranzada merdiven olmayabilir. Baş ucu veya ayak ucu kısmındaki paralel demirlere basarak çıkabilirsiniz. Değişik şekilde ranzaya çıkanlar olabilir ancak tehlikeli manevralara hiç gerek yok. Farklı şekilde ranzaya çıkayım derken kendinizi sakatlamayın.
Sabah koğuş kalkmaya başladığında herkes yatağını düzeltir. Yorganını katlar, yastığını ve yatak örtüsünü düzeltir. Herşey intizamlı, düzgün görünecek şekilde yatak terkedilir. Kamuflajlarınızı giyersiniz. Dolap düzenini sağlar ve koğuştan o şekilde ayrılırsınız.
2024 | Her Hakkı Saklıdır. Tüm içerik emekle oluşturuldu.