https://asal.msb.gov.tr/ adresinde açıklandığı gibi lisans mezunları yedek subaylığa başvurabilmektedirler. İhtiyaçlara göre bu alımlar gerçekleşmektedir. Yedek subaylar 2 kısma ayrılır; meslekçi yedek subay ve takım komutanı yedek subay. Meslekçi Yedek Subay: 1 ay acemi birliğinde eğitim alırlar. Bu esnada asteğmen aday kursiyeridirler. 4 hafta sonunda yemin ederek asteğmen rütbesini omuzlarına takarlar. 2 hafta mehil izni kullanırlar. Doğuya çıkanlar ek olarak terörle mücadele eğitimi alırlar. Akabinde görev yapacakları birliğe katılarak toplamda 1 seneyi tamamlayıp terhis olurlar. Takım Komutanı Yedek Subay: 2.5 ay eğitim alırlar ancak 2. hafta sonunda yemin ederler. Sonrasında birliklerine intikal ederek 1 seneyi tamamlarlar.
Celp dönemindeki ihtiyaca göre alım yapılır. Misal bilgisayar mühendisi iseniz alınacak meslekçi bilgisayar mühendisi adedi bellidir. O kadar alım yapılır. Takım komutanı ihtiyacı da aynı şekildedir. Yedek subaylığa başvurursunuz er de çıkabilir.
2020 Mayıs ayı itibariyle alınan maaş +- 6000 TL dir. Mühendisler ve evli-çocuklu askerler için ek ödemeler olurken emeklilik ve bulunduğunuz birliğin kesintileri olduğu için 5800 - 6100 arası maaşlar değişebilmektedir.
https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.3.1076.pdf adresinden mevzuatı okuyabilirsiniz. 4 yıllık okul mezunu olmak yedek subaylığa başvuru için aranan kriterlerden biri. Lisans mezunu için 27 yaş sınırı varken yüksek lisans mezunu için 32 yaş sınırı vardır.
Hayır. 2.50 ortalaması olana yedek subaylık çıkarken 3.80 olana çıkmadı. Dolayısıyla internette dolaşan ortalama ile alakalı bilgiler doğru değil.
Asteğmen adayı olarak başladığınız yedek subaylık görevinizden teğmen olarak terhis olursunuz. 1 sene görev yaparsınız. 6 bin TL kadar maaşınız olur. Para biriktirebilirsiniz. Size verilen rütbe ile kendinizi değerli hissedersiniz. Er askerler sizi gördüklerinde selam verirler. Komutanım diye hitap ederler. Sizi görünce saygı gösterirler. Yetkileriniz vardır. Yeri gelir bulunduğunuz binada veya alanda en yetkili rütbeli asker olursunuz. Üstleriniz size kıymet verir.
Görev süresi 1 senedir. Meslekçi asteğmenler 1 ay eğitim alırlar. Takım komutanları ise 2.5 ay eğitim alırlar. 14 gün mehil izni vardır. Sonrasında 10.5 ay meslekçi asteğmenler atandıkları birlikte görevlerini yaparlar. Takım komutanları ise 9 ay görev yaparlar. Toplamda tüm asteğmenler 1 yıl görev süresini tamamlarlar.
Sorumluluklarınız yüksek, çok iyi öğrenin. Acemilik sonrası atandığınız birliğe 1 hafta içinde tam adapte olun. Artık oranın bir çalışanıymış gibi bilinmesi gereken şeyleri bilin. Antk 41'e riayet edin. Temel askeri gerekleri yerine getirin. Zamana riayet edin. Nöbet görevlerinizde uzman çavuş ve erlerle iyi koordine olun. Devriyelere dikkat edin.
Evet. Bazı yerlerde ihtiyaç halinde meslekçi asteğmenler takım komutanı olabiliyorlar. Harici kıyafetler yerine kamuflaj ve bot giyerler.
Bakanlık gibi devlet kurumlarına çıkan meslekçi asteğmenler harici kıyafet giyerler. Oranın çalışması saatlerine göre 8-5, 9-6 şeklinde çalışırlar. Genelde herkes mesleği ile ilgili işler yapar. Mazeret izni, yıllık izin ve doğum izni gibi hakları vardır. 5 gün çalışırlar. 2 gün dinlenirler. Sabah gidip akşam eve dönerler. Ayda 1-2-3-4 adet nöbetleri olabilir. 24 saat nöbet tutarlar ve ertesi gün izinli sayılırlar. Nöbet sırasında kamuflaj giyerler. Nöbetleri haftasonu da olabilir. Örneğin; cumartesi 24 saat nöbet tutup pazar dinlenip pazartesi iş başı yaparlar. Maaş olarak 2020 için yaklaşık 6000 TL maaş alırlar. Maaşlar çalıştıkları kurum nere ile anlaşmalı ise orası üzerinden ayın 15'i hesaba yatırılır. Birçok kişi meslekçi asteğmen olmak ister, ancak çok az kişiye nasip olur. O açıdan bunun kıymetini iyi bilmek gerekir. Bir senelik zamanı iyi değerlendirip mesleki açıdan gelişim göstererek terhis olmak gerekir. Meslekçi yedek subaylar için çalıştıkları yerde meslektaş bulunabilir. Kimi zaman sivil memurlarla birlikte çalışılır. İlgili birlikte erlerden tuğgenerale birçok asker bulunabilir. ANTK41'e dikkat ettiğiniz sürece askerliğiniz kolay geçer. Erler sizi görünce selam verirler. Komutanım diye hitap ederler. Omuzunda rütbe olmay
Yedek subay adayları usta birliğine 'emrine' olarak atanabilir. Bu durumda ilgili kurumdaki komutanlar nasıl uygun görüyorlarsa o emire göre vazifelendirilirsiniz. Bakanlığa düştünüz diyelim; ilk 4 ay bir binada, kalan zamanda ise başka bir binada çalışabilirsiniz.
Evet. Ancak şartları var. Yedek subaylık acemi birliğinde yapılan sınavlarda %10'a girdiğinizde gideceğiniz şehri ve birliği seçebilirsiniz. Çok çalışıp bütünlemeye kalmayıp hasta olmamayı başarıp %10 başarı dilimine girerseniz bu mümkün. Örneğin Ahmet bilgisayar mühendisi olsun. 300 kişilik bölükte 12. oldu. Eğer ilk 11'de bilgisayar mühendisi yoksa bilgisayar mühendisi alacak şehir ve birliklerin listesi içinden dilediği yeri seçer ve usta birliğini burada tamamlar. Diyelim 2. olan kişi de bilgisayar mühendisi. Adlı Selim olsun. Selim listeden istediği yeri seçer, sonra Ahmet kalan seçenekler arasından seçimini yapar. %90'lık kesim ise başarı sırasına göre sıraya girer. Komutanların huzurunda, kamera kaydı yapılarak torbadan kura çeker. Artık neresi çıkarsa oraya gider. İlgili meslekte en başarısız olan kişi torbacı olur. Torbayı her seferinde tutar. Herkes o torbadan topu çeker, komutana teslim eder. Komutan ilan eder.
Evet. Dış alımdan şayet kontenjan açılırsa sınavı kazanıp mülakatı geçip meslekçi teğmen olarak askerde kalabilirsiniz.
Asteğmenler, usta birliğinde iç alım sınavına girip sınıfları değişerek askerde kalabilirler. Sonrasında silah altına alınıp sahada görev yaparlar. Dış alım ise; meslekçi olarak asker olmak isteyenler içindir. Bilgisayar mühendisi dış alımdan başvurup bilgisayar mühendisi olarak kalıcı asker olabilir.
Usta birliği açıklandıktan sonra asılan listeden gideceğiniz yeri bulun. Oradaki numarayı arayarak kalacak yer bilgisi alabilirsiniz. Eğer aradığınız kişi önceki dönem asteğmenlerden biri ise onun deneyimleri size yardımcı olabilir. Kiraladığı eve yerleşebilirsiniz. Birliğin etrafında misafirhane, ordu evi, öğretmen evi bulunabilir. Birkaç arkadaş bir araya gelip ev de tutabilirsiniz. Ev tutarken görev yerinize yakın tutun. Askerliğinizin bir kısmı yolda geçmesin. Sabah geç kalma stresi yaşamayın.
Yedek subaylık bir yönüyle yüzlerce askeri eğitimden geçirmek ve onları yönetmeyi gerektirir. İnsanlarla mücadele edebilir misiniz ? Sabırlı mısınız ? Sabır, çok önemli. Ben meslekçi asteğmen olmak istiyorum diyorsanız kesinlikle bu çıkar demek zor. Komutanlarınızın emirleri ile hareket edeceksiniz ve siz terhis olmadan yüzlerce askerin terhis olup evlerine döndüğünü göreceksiniz. 1 yıl kısa bir süre değil. Kimi zaman sert tartışmaların ortasında kalabilirsiniz. Kimi zamansa komutanlarınız size babanız kadar samimi davranabilir. Nerede olursanız olun bulunduğunuz mekanı güzelleştiren oradaki muhabbettir. Muhabbetin kaynağıda insandır. Her gününüz güzel geçmeyebilir. Size rütbe verilecek. Rütbenin bir ağırlığı var. Hareketlerinize özen göstermelisiniz. Eğer bindiğiniz araçta sizden yüksek rütbede biri yoksa araç komutanı olursunuz. Bu ne demek ? Yolculuk sizin sorumluluğunuz altında demek. Araçla mal taşınacaksa malın yüklenmesinden indirilirkenki iş güvenliğine kadar sorumluluklarınız genişler. İstenmeyen bir durumda olan biteni size sorarlar. Dolayısıyla görünen ve görünmeyen kısımlarıyla yedek subaylık ciddi sorumluluk ister.
Yedek subay kursiyeri olarak 1 ay acemi birliğini (takım komutanları 3 ay, meslekçi yedek subay yani asteğmenler 1 ay yapar) tamamladıktan sonra asteğmen olarak usta birliğine başlarsınız. Ya meslekçi asteğmen ya da takım komutanı asteğmen olursunuz. Üstleriniz olur, size emirler verirler. Emirleri yerine getirme konusunda amirlerinize itaat etmelisiniz. Amiriniz sert biri de olabilir, rica ederek iş yaptıran biri de olabilir. Emir neyse onu yaparsınız. Daha iyi bir fikriniz varsa elbette iyi bir dille anlatmalısınız. Ancak asla amirlerinizle tartışmaya girmeyin. Bir emir verirler; onu yapmak hoşunuza gitmeyebilir, size çok saçma gelebilir, aklınıza tam yatmayabilir. Komutanınız, üstünüz bir emir verdiyse sizde tek bir cümle duymak ister: -Emredersiniz komutanım!- bunu sürekli söyleyerek üstünüze istediğini verin. Böylece emire uygun davranırsınız.
Yedek subaylık en uzun askerlik tipidir. 1 seneniz askerde geçer. Bedelli 1 ay, er olarak askerlik 6 ay, yedek subaylık 1 yıldır. Buna göre seçiminizi yapmalısınız. Askerliği aradan çıkarmak şeklinde bir düşünceniz varsa bu uzun dönem size uygun değildir. 4 mevsim askerde kalacaksınız. Yazın sıcaktan ter içinde kalıp kışın yeri gelecek üşüyeceksiniz. Her gün tıraş olacaksınız. Amirlerinizi görünce selam vereceksiniz. Size verilen sorumlulukları gerektiği gibi yapacaksınız. İş takibi ve insan yönetimi yapacaksınız. Meslekçi asteğmenler 24 saat nöbet tutarlar. Bu size sürpriz gelebilir. Hani ben bilgisayar mühendisiyim, bütün askerliğim boyunca bilgisayar başında olurum şeklinde düşünmeyin. Ayda 4 kez 24 saat sürecek nizam karakolu nöbetçi subaylığı gibi bir görev alabilirsiniz. 24 saat nöbet tutmak farklı bir deneyimdir. En son ne zaman 24 saat uyumadınız ? Üstelik uykunuz olsa bile sorumluluklarınız hafiflemez. 5 gün memur gibi askerlik 2 gün tatil gibi düşünmeyin. Cumartesi nöbet tuttuğunuzda sabah 9 da başlar. Ertesi gün 9'da biter. Pazar günü nöbet istirahatiniz vardır. Pazartesi mesayiye başlarsınız. Böyle yoğun günler olabildiği gibi korona virüs gibi salgın döneminde 1 gün çalışıp 1 gün evde dinlenebilirsiniz. Enfekte olma durumunda yurtta veya kışlada 14 gün karantinada kalabilirsiniz.
Meslekçi asteğmenler için yedek subaylık iş deneyimi açısından fayda sağlar. Üniversiteyi yeni bitirmiş mezunlar için bakanlık gibi yerlerde ilk kez çalışmak çok avantajlıdır. Özgeçmişe eklemek için iyi bir başlangıçtır. Askerlik sonrası iş başvurusunda yarar sağlar. Kimi asteğmenler zaten sektörde çalıştıkları için edindikleri deneyimleri askerlik süresince faydalı olacak şekilde hayata geçirirler. Aslında kendi işine hakim olarak meslekçi asteğmen olmak tecrübesiz olmaktan daha iyidir. Komutanlarınız sizi el üstünde tutar. Kısaca meslekçi asteğmenler ya kendi mesleklerine dair ilk deneyimlerini burada kazanırlar ya da deneyimlerini burada hayata geçirirler. Askerlik öncesi bir işte çalışan takım komutanları içinse 1 senelik ara vermek, iş konusunda kopukluk oluşturabilir. Bildikleri şeyleri unutabilirler. Bu konuda mesayi çıkışında kendi meslekleri ile ilgili çalışmalar yapmalarını tavsiye ederim. Sektörle olan bağınızı koparmayın. Online eğitimlerle kendinizi sürekli geliştirin.
İstanbul gibi bir metropolde 6 gün yoğun çalışıp 1 gün bile kendinize vakit ayıramadan yoğun bir çalışma temposu altında hayatınızı devam ettiriyorsunuz diyelim. Tercih ettiniz, yedek subaylık çıktı. Acemi birliği de yoğun geçer. Sonrası 5 gün askerlik 2 gün mola şeklinde ilerler, tabi 24 saat nöbetleri saymazsak... Mesai saatleri 9-6, 8:30-5:30 gibi değişebilir. Akşam ve hafta sonları epey boş vaktiniz olur. Bu boş zamanı eğitimlerle geçirebilirsiniz. Örneğin dil kursuna yazılabilirsiniz. Online eğitimlerle kendinizi geliştirebilirsiniz. Bu boş zaman bolluğu yeni mezunlar için harika bir zaman aralığıdır. Çok iyi değerlendirilebilir.
Uzun dönem askerliğin iyi yanı para biriktirebilmenizdir. Asgari ücretin 2.5-3 katı maaşınızla hem aylık giderlerinizi karşılar hem de birikim yaparsınız. Kimi asteğmenler evlilik öncesi birikim yaparlar, kimileri ise otomobil satın alırlar. Uzun dönem askerliği cazibeli kılan kısım maaşlı olmasıdır. Kimi zaman bunalabilirsiniz, sıkılabilirsiniz, ancak ayın 15'i geldiğinde maaşınız yatar ve bu sizin için itici bir güç olur.
Elbette ara ara bir araya gelirsiniz ancak aşağı yukarı 1 yıl ailenizden uzakta kalacaksınız. Sınavda %10'luk dilime girip ailesinin olduğu şehirdeki birliği seçenler ile kuradan ailesinin olduğu şehir çıkanlar müstesna. İstanbul'da yaşarken bir anda kendinizi Hakkari Şemdinli'de bulabilirsiniz. Herkese Ankara, İzmir, İstanbul çıkmadığı için Kıbrıs gibi uzak yerler de çıkabiliyor. Yani km olarak 1500 km uzakta da olabilirsiniz, 500 km uzakta da olabilirsiniz.
Yedek subaylık seçersiniz erlik çıkar. Dünya başınıza yıkılmasın. Nasibinizde ne varsa o olur. Hakkınızda hayırlısı için dua edin. Meslekçi olmak niyetiyle yedek subaylık tercih edersiniz takım komutanlığı çıkabilir. Bir anda yüzlerce askeri idare etmeniz gerekir. Elbette yalnız değilsiniz, sizin gibi başka asteğmenler yani yedek subaylar etrafınızda olur. Ancak önemli olan bilinçli olmanız ve açıklanacak sonuçlara kendinizi hazırlamanız gerekir. Çok çalışıp %10 luk başarı dilimine girerek isteğim yeri seçer, orada askerliğimi yaparım şeklinde bir plan yaparsınız, acemi birliğinde hastalanırsınız, sınavları zar zor geçersiniz. Kuraya kalırsınız. Kurada İstanbul da çıkabilir, KKTC de. Bilinçli olun, olasıkları iyi öğrenin.
Açıklayıcı olması bakımından bir misal getirelim; 4 yıllık orman mühendisliğini bitirdiniz. Sonra gidip bilgisayar mühendisliğinde yüksek lisans yaptınız diyelim. Askerlik şubesine gittiğinizde mesleğinizi sorarlar. Eğer bilgisayar mühendisi derseniz, bu şekilde kayıt ettirir ve yüksek lisans diplomanızı da sunarsanız artık bilgisayar mühendisi adaylar kadrosunda yer alırsınız. Sizin aktif olarak hangi alanda çalıştığınız önemli. Bunu kayıtlara geçirdiğiniz zaman farklı bir bölümde yüksek lisans yapıp onu mesleğiniz gibi yansıtabilirsiniz.
Asteğmen olarak uzun dönem görevinize başladığınızda ilk olarak üst devrelerinizle karşılaşırsınız. Onlar deneyimlidir, artık teğmen olmuşlardır ve kalan son günlerini geçiriyorlardır. Onlardan istifade edin. Nerde ne yapmanız gerektiği konusunda yardım isteyin. İlk geldiğinizde amiriniz yüzbaşı, binbaşı, yarbay olabilir. Birşey sormak istediğinizde belki çekinebilirsiniz ancak bu teğmen arkadaşlara kolayca sorabilirsiniz. Onlar 1-2 haftaya giderler. Siz bu kısa sürede onların tavsiye ve deneyimlerinden alabildiğinizi alın.
Sürekli bir sirkülasyon olduğundan asteğmenler teğmen olup mezun olurlarken diğer yandan alttan asteğmen gelmeye devam eder. Bunlar ise sizin alt devreniz olur. Komutanlarınız yeni gelen asteğmenlere mihmandarlık yapmanızı isteyebilir. İşi öğretmenizi isteyebilir. Kendi tecrübenizi onlara aktarın. Dikkat edilmesi gereken kuralları hatırlatın. Kendi katılışınızda neler yaşadığınızı bildiğiniz için, o ilk günki çekingenliği herkes yaşadığı için ona göre arkadaşlarınıza yardımcı olun.
Salgın hastalık süresince normal işler anormal işlerle yer değiştirir. Katılışınızda 14 gün karantinada kalabilirsiniz. Kışla dışına çıkmazsınız. Sürekli maske takarsınız. Aylık nöbet sayılarınız artabilir. Örnekle açıklamak gerekirse; teğmen-asteğmen toplam 10 kişisiniz diyelim. Ayda 30 gün varsa 30/10 kişi başı 3 nöbet düşer. 3 tane teğmen terhis olup gider ancak 3 tane yeni asteğmen gelir. Bu sirkülasyon sayesinde 7'ye düşen mevcudat tekrar 10'a çıkar. Ancak korana virüs gibi salgın hastalık zamanında alt devre asteğmen gelmesi gecikebilir. Bu durumda 30/7 = 4 küsür yaptığından 4 nöbetiniz garanti, hatta 2 kişiye 5 nöbet çıkacaktır. Gayet sabırlı olmalısınız. Sabah girişlerde ateşiniz düzenli olarak ölçülür. Siz nizamiyede nöbet tutuyorsanız ateş ölçümü konusunu sıkı takip edin. Disiplinli bir şekilde herkesin ateşini ölçtürün. Bulunduğunuz kapalı alanda camları açarak havalandırın. Araç olur, salon olur bunlara dikkat edin. Olabildiğince maskeli gezin. Kimseyle yakın temas kurup tokalaşmayın. Hastalanan erleri hastaneye götürecekleri zaman sizden refakatçi olmanızı isteyebilirler. Hastane işlerinde muayene-kontrol-tedavi-ilaç satın alma işlemlerinde hiç oyalanmadan işleri tamamlayın ve kışlaya dönün. İzine gittiğinizde maske+mesafe+temizlik kurallarına azami dikkat edin ki dönüşte virüs ile ilgili sıkıntı yaşamayın. Size zarar vermeyebilir ancak taşıyıcı olursanız etrafınıza bulaştırabilirsiniz. Kışladaki kantin ve yemekhaneden faydalanın. Dışarıdan zorunlu olmadıkça birşeyler yiyip içmeyin. Erlerin çarşı izinleri iptal edilir. Siz hafta içi akşam çıkışta özgürsünüz ancak istediğiniz yere gidip gezmek çok riskli olacağından pandemi döneminde gerekmedikçe dışarı çıkmayın. Birşeyler satın alacaksanız internetten sipariş verin. Kendinizi kötü hissediyor, enfekte olduğunuzu düşünüyorsanız bunu en yakın amirinizle 7/24 paylaşın. Hemen gerekli tedbirleri alın/aldırın. Kaldığınız yer olsun, çalıştığınız kurum olsun yanınızda sürekli kolonya bulundurun. Kendinizi dezenfekte edin. Son olarak korona virüsü sebebiyle dışarı çıkma yasağı ilan edilen günlerde esnek çalışma saatlerine geçilebilir. 1 gün gidip 1 gün istirahat edebilirsiniz. Böylece 1 hafta salı ve perşembe giderken diğer hafta pazartesi, çarşamba ve cuma gidersiniz.
Askerlik, kendi kanun ve nizamlarıyla bambaşka bir yer. 6 aydır burdasınız ve artık alıştınız. Bir sonraki gün neler yaşanabilir az çok kestirebiliyorsunuz. Ast ve üst birçok kişi ile beraber koordine olup askerliğinizi sürdürüyorsunuz. Emir alıp emir veriyorsunuz. Nöbetler, uykusuz geceler ve yaşanabilecek sıkıntılar sizi yıpratabilir. Tam bu zamanda, bunaldığınızı hissettiğiniz zamanda yıllık izin hakkınızı çekinmeden kullanın. En az 1 hafta ailenizin yanına gidin. Onlarla vakit geçirin. Yaşadıklarınızı anlatın. Deşarj olun. Çünkü içinizde biriktirdiklerinizi sevdiklerinizle paylaştığınızda rahatlarsınız. Askerlik anılarınızı anlatın, abinizden, babanızdan onların anılarını dinleyin. Bu size iyi gelecektir. Döndükten sonra daha motive olmuş bir şekilde kalan askerliğinizi tamamlayabilirsiniz. Kendinize bu iyiliği yapın.
Bakanlık gibi yerlerde devlet memurları ile birlikte çalışabilirsiniz. Bu durumda dikkat etmeniz gereken konular var. Devlet memurları özellikle ilk zamanlar sizden farklı görevleri yapmanızı isteyebilirler. Topu amirinize atın. Komutanımdan izin alırsanız yaparım şeklinde cevap verin. Komutanınızın haberi olmadan size bir görev veriliyorsa bunu yapmayın. Memurlarla beraber çalışırken onlara elinizden geldiğince yardım edin. Babanız yaşında memur bile görebilirsiniz. Hürmet edin. İşlerini kolaylaştırın. Aranızı iyi tutun. Ancak bilsinler ki size iş yaptırmanın yolu amirinizin onayına bağlı. Eğer böyle yapmazsanız bir takım sıkıntılar olacaktır. Komutanınız sizin habersiz bir şekilde memurların dediklerini yaptığınızı öğrendiğinde sizi odasına çağırıp gerekli ikazı yapar. Memurlar arası anlaşmazlık, tartışma gibi durumlarında olaya müdahil olmayın. Geçici bir süre oradasınız ve tatsız bir olay yaşamayın. İyi ilişkiler kurun, arkadan güzel sözlerle anılın. Günü kurtarmayın, olabildiğince gençliğin verdiği dinamizm ile işleri ilerletin. Onlara yardım edin.
İmza mavi kalemle atılır. Bu önemli. Yukardan aşağıya ; 1. satır imza, 2. satır ad SOYAD, 3. satır P. Atğm, 4. satır görevi (Eğitim Subayı) şeklinde bir sıralaması vardır. Özellikle kalem rengi önemli. Soyisminizi BÜYÜK yazın.
Birliğe teslim oldunuz. Yedek subay adayları bir kuyruğa girer. Kuyruğu 2 ye ayırırlar. Meslekçiler ve takım komutanları. Meslekçi olmanız sizin elinizde olan birşey değil. TSK'nın takdiri bu şekilde ise askerde mesleğinizle ilgili hizmet verirsiniz. Sınavları geçip adaylıktan yedek subaylığa yükseldiğinizde; usta birliğine teslim olup burada mesleğiniz ile alakalı hizmet verirsiniz. Ranza arkadaşım ingilizce öğretmeni idi. Öğrendiğime göre 1 kitap vermişler. Askerliği bitene kadar tamamının tercümesini istemişler. Bilgisayar mühendisi olarak gittiğinizde sistemlerdeki eksiklikleri tamir etmenin yanı sıra amaca uygun masaüstü veya web tabanlı uygulamalar yazabilirsiniz. Tamamen amirlerinizin yaklaşımı, istekleri ve sizin kabiliyetinizle alakalı konular. 1 bilgisayar mühendisi mesai bitince evine gider, sorumluluğu biter. Ancak başka bir bilgisayar mühendisinin sorumluluğu akşam da devam edebilir. Yarbay'ın whatsapp grubu kurup sizi eklediğini, youtube tutorial lar verip bunlar izleyeceksin dediğini hayal edin. Her birlikteki yaklaşım farklı olabilir ancak meslekçi olmak takım komutanı olmaya göre daha kolay bir askerlik anlamına gelir. Meslekten kopmamak çok iyi bir avantajdır. Yeni tecrübeler kazanıp askerlik sonrası iş ararken kendinizi daha iyi yetiştirmiş olursunuz. Bu fırsat hayatta 1 kez gelir, çok iyi değerlendirmeli, zamanı iyi kullanıp amirlerinizden öğrenebildiğiniz kadar çok şey öğrenmeye çalışın. Son 3 ay teğmen rütbesine yükselirsiniz. Bitmeye yakın kalıp kalmayacağınızı sorarlar. Kalmak isterseniz piyade olarak komando eğitimine gönderilirsiniz. Kalmak istemezseniz terhis olursunuz. 1-2 ay önce yedek subay gelir. Ona görevlerinizi devredersiniz. Herşeyi öğretirsiniz.
2024 | Her Hakkı Saklıdır. Tüm içerik emekle oluşturuldu.